Új "szemüveg"

2022.05.16

Hétvégén kaptam egy új "szemüveget", egy újfajta látásmódot és hozzá egy "nagyítót" a Neuro-mozgáskorrekció alaptanfolyamán. Egyelőre maradok ilyen kis titokzatos, mert még szoknom kell a "szemüveg viselését" és gyakorolnom kell vele a "nagyító" használatát.Addig is előljáróban megosztok Veled néhány, ezen a tanfolyamon kapott megerősítést, amiket korábban már empirikus úton magam is felfedeztem:


 • Szervezetünk mindig az egyensúlyra törekszik és próbál alkalmazkodni az őt ért hatásokhoz. Rengeteg káros hatást igyekszik kompenzálni, amelyre egy bizonyos ideig képes fájdalom jelzése nélkül is. (pl. előrehelyezett fejtartás miatt kialakult banyapúp mellé befut egy jó adag stressz)


 • Nem mindig ott van a probléma gyökere, ahol fáj.


 • Gondolataink pozitív és negatív irányban is kihatással lehetnek szervezetünk működésére.

 • A diszfunkciók jelentős részét az életvitelünkkel mi okozzuk saját magunknak.


 • A központi idegrendszerünk védekező üzemmódba kapcsol, ha veszélyesnek érzékel valamit, emiatt befeszülünk.


 • Az érintés, a simítás, a relaxáció a paraszimpatikus idegrendszeren keresztül hozzájárul izmaink ellazulásához.


 • Testünk (hardver) és elménk (szoftver) hasonlóképpen működik, mint egy számítógép: bizonyos keretek között a szoftverünk programozható, javítható, némely reflexes válaszreakciója felülírható, majd a folyamat RESET-elhető.


 • Továbbra is azt vallom, hogy nem attól lesz jó és hatékony egy masszázs, ha fájdalmasan erős. Az én olvasatomban a masszázs nagyon NEM EGYENLŐ csupán az izmok átgyurmázásával. "Bőrünk olyan, mint egy kifordított idegrendszer" (idézet Orvos-Tóth Noémi pszichológus egy interjújából), tele van érzékelő receptorokkal. Ha megértem a reakciók folyamatának a logikáját és megfelelő módon stimulálom a receptorokat a masszázs során, akkor a paraszimpatikus idegrendszer aktivizálása által elérhető a fokozott tónusú izmok ellazulása.*


 • A köpölyözés húzó hatása "legyőzi" az idegrendszer izomtónus-fokozó jeleit, aminek a hatására az izomzatod ellazul a köpölyök levétele után.* Az aktív feszítést mindig ellazulás követ. Ugyanezt az idegrendszer által generált válaszreakciót használja ki a pszichológusok által alkalmazott aktív vagy progresszív relaxáció is. 


 • *VISZONT: Mindig meg kell keresnünk a kiváltó okot. Ha megtaláljuk és azt sikerül megszüntetnünk, akkor tartós állapotjavulás következik be. Ellenkező esetben csak tünetet kezelünk, legyen szó bármilyen technikáról is és emiatt a fájdalom, probléma előbb utóbb sajnos vissza fog térni.


 • A tartós állapotjavuláshoz változtatásokra van szükség. A VÁLTOZTATÁSOKAT NEKED KELL MEGTENNED, azaz aktívan részt kell venned a probléma megoldásában. A legtöbb esetben ez egy hosszú folyamat, szinte borítékolható, hogy nem fog menni egyik pillanatról a másikra.

Ha szeretnéd, hogy segítsek Neked ebben, jelentkezz be hozzám masszázsra! :)