Köszönet az egészségügyi dolgozóknak!

2024.06.12

Egy kis pozitívum ennek a szürke, szottyos esős napnak a végére:

Idén sajnos a TB-s egészségügy elég sokféle területére rá voltam/vagyok szorulva (kórház+szakrendelések) és szeretném megosztani a pozitív tapasztalataimat, mert szinte mindenütt csak szidják a TB-s ellátást. Azt gondolom, hogy csak azért nem omlott még össze teljesen a magyar TB-s egészségügy, mert van még benne nem kevés a szakmáját hivatásnak érző, emberszerető, segíteni vágyó EMBER, akik a nem túl rózsás körülmények ellenére is cipelik a hátukon az omladozó rendszert. 

Ápolók, asszisztensek, különféle területek szakorvosai és a rezidensek is szinte kivétel nélkül jelesre vizsgáztak nálam emberségből, kedvességből, szakértelemből, alázatból, kommunikációból! 

Ezek megléte már fél gyógyulást is jelenthet a páciensek számára, hiszen azt érezhetjük, hogy biztonságban, jó kezekben vagyunk, akik értünk és velünk együtt akarnak tenni azért, hogy újra jobban lehessünk.

Amit még külön kiemelnék, hogy partnerséget éreztem a kommunikációban és nem alá-fölérendeltséget, ami nagyon-nagyon fontos szerintem!!! Edukáltak, magyaráztak, hogy minél jobban értsem, mi zajlik a testemben, lelkemben. 

Ahhoz, hogy ez jól tudjon működni, persze kellett az én megfelelő hozzáállásom is, mégpedig az, hogy aktívan részt akartam és akarok részt venni az egészségem helyreállítása és annak fenntartása érdekében. 

Azt gondolom, ez nagyon jó irány, amit itt Szegeden tapasztaltam! 

Nyugat-Európa több országában tudtommal alapból ilyen a mentalitás, együttműködés van az egészségügyi dolgozók és a betegek között. Pl. Skóciában, ezt dr. Ali Harmouche írásaiból és videóiból tudom. 

Személy szerint én nagyon hálás vagyok, hogy vannak még ilyen felfogású és hozzáállású, hivatásszeretetből dolgozó egészségügyi szakemberek az államilag finanszírozott ellátásban Magyarországon is! 

Az, hogy egyre nagyobb rajtuk a nyomás, onnan is tudom, hogy egyre több ápoló, orvos, pszichológus, stb. jár hozzám masszázsra, köpölyözésre+beszélgetésre vagy csendre vágyva. 

Minden alkalmat megragadok, hogy megköszönjem nekik személyesen, hogy kitartanak a rossz körülmények ellenére is! 

Fontos, hogy meglássuk a jót is és tegyük azt mások számára is észre vehetővé, mert nagyon sokat segíthet ez is a magyar közhangulat emelésén!