Hogyan ülj helyesen?

2017.05.29

Nemrégiben felmerült a kérdés az egyik kedves Vendégem részéről, hogy hogyan kell helyesen ülni, hogy ne okozzunk hosszú távon gerincproblémákat magunknak?

ÍGY CSINÁLD:

  • A gerinc megtámasztása megfelelő háttámlájú széken ülve az egyenes testtartáshoz. Ez akár egy párnával is megoldható, amit a hátad mögé tehetsz a széken.
  • A lábszárak és combok 90 fokos szöget zárjanak be ülőpozícióban, ehhez megfelelő magasságú székre van szükség. A legjobb, ha állítható magasságú széket használsz. A talpak teljes felülete a talajon legyen egymással párhuzamosan.
  • A fejedet akkor tartod helyesen, ha a tekinteted előre néz. A monitor teteje szemmagasságban, illetve attól maximum 30 fokkal lejjebb legyen. Ezzel csökkentheted a nyaki gerincszakasz terhelését. Olcsó és praktikus megoldás a monitor megemelésére: tegyél alá egy pár könyvet vagy egy dobozt.
  • Fontos, hogy az alkarod és a felkarod 90 fokos szöget zárjon be, ha olyan asztalnál ülsz, amin nem fér el az alkarod. A legjobb, ha az alkarodat alá tudod támasztani, így elkerülheted a csuklófájdalmakat.
  • Óránként ajánlatos 10 percre felállni a számítógép elől, sétálni, nyújtózni, megmozgatni kicsit a nyakat, derekat és a végtagokat.

Van erre egy nagyon jó kis személtető videó youtube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=BH7enpCfY2g