Anti Valentin-nap

2018.02.14

Február 14. Bálint napja

A nap, ami nem tartozik a hagyományos magyar ünnepek közé, mégis a média hatására évről évre egyre többen érzik úgy, hogy ilyenkor (is), ajándékozniuk KELL valamit a párjuknak. Óriási business lett ez a nap Magyarországon is mind a kereskedők, mind a szolgáltatók körében. 

Egy nap, amikor(ra) mindenki mindent el akar adni Neked és elhitetni Veled, hogy a párod, társad iránti szeretetedet csak úgy fejezheted ki, ha csak ma és csak most megleped valamilyen megvásárolható dologgal (virág, csoki, parfüm, ékszer, vacsora egy puccos étteremben, okostelefon, stb.) A sort még hosszasan lehetne sorolni. 

Elképesztő nyomulásokat tapasztaltam én magam is az elmúlt néhány hétben a Valentin-nap ürügyén a vállalkozások részéről hírlevelek, fizetett Facebook hirdetések, plakátok, szórólapok tömkelegének formájában.

Két dolog volt, ami teljesen kiverte nálam idén a biztosítékot ezek közül a reklámok közül:

1. Amikor több tízezer vagy akár százezer forintos nagyságrendű elektromos kütyük vásárlására próbálják meg ösztönözni az embereket Valentin-napi ajándékötlet/szeretet-kifejezés kapcsán (okostelefon, laptop, tablet, stb.)

2. Most pedig kiteszem a 18-as karikát!!!

A következő marketingszöveget egy hírlevélben szegezték nekem. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy ez mindent vitt: 

"Virág helyett vibrátor a tuti ajándék!"

Aha. Tényleg?! Azért azt megnézném, hogy páromnak hogy fagyna rá a mosoly az arcára férfiként, ha kapna tőlem egyet "Boldog Valentin-napot!" szöveg kíséretében! :D

(Anno rendeltem bátyámnak internetről férfi parfümöt. Valószínű innen eredhet, hogy az automata hírlevélküldő azt feltételezte rólam, hogy férfi vagyok.)

Na, de könyörgöm, ha akár egy férfi rendel parfümöt magának egy weboldalról, ugyan hogyan támadhat a marketingeseknek az a "csodálatos" ötlete, hogy egy nő számára ideális ajándék lehet egy boldog párkapcsolatban egy vibrátor?! Még ezt a körítő szöveget hiányoltam hozzá: "Amivel garantáltan boldoggá teheti szerelmét!"

Halkan megjegyzem, nem tartozom a prűd kategóriába, de ettől függetlenül ezt az ajánlatot nevetségesnek és ultragáznak találom!

Szánalmasnak és elkeserítőnek tartom, hogy ennyire elanyagiasodott a világ és azt is, hogy egyre több ember bekapcsolódik ebbe az ész nélküli fogyasztási, pénzköltési mizériába. Sokan azt gondolják, hogy azok a tárgyak jelentik az ő értéküket, amelyeket felhalmoznak maguk körül, amikkel villoghatnak. Holott a valódi, fontos (emberi) értékek pénzzel nem megvásárolhatóak...


Ha egyedül vagy, nincs párod és ez zavar Téged, akkor a következő pár bekezdés Neked szól.

Valentin-napkor időnként visszagondolok a néhány évvel ezelőtti énemre, amikor még csak kerestem azt az embert, akivel boldogan élhetek és eszembe jut, hogy ilyenkor, ha lehet, még magányosabbnak éreztem magam, mint egyébként. Hiába vett körül szerető közeg (család, barátok).

Ha esetleg Te is, aki most ezt olvasod, egyedül vagy, szingli vagy, azt javaslom, hogy próbáld meg ignorálni ezt az egész cécót, ami ezt a napot körül lengi. Közel sem biztos, hogy őszintén boldogok együtt és jól megvannak egymással azok a párok, akik ilyenkor ezt annyira nagyon meg akarják mutatni kifelé, mások számára!

Szóval semmi okod ezen a napon begubóznod, elrejtőznöd a világ elől és esetleg sajnálni Magadat. Érdemes keresni erre a napra is egy jó kis programot Magadnak, amivel fel tudod dobni a napodat, amit szeretsz csinálni. (sport, könyv, mozi, egy jó előadás egy Téged érdeklő témában, kutyasétáltatás, stb.)


Ha pedig kapcsolatban élsz, akkor a következő része a bejegyzésemnek érdekes lehet a számodra.


Mit gondolsz, eléggé ismered a párodat? Tudod-e, hogy Neki melyik a szeretetnyelve? Egyáltalán hallottál-e már a szeretetnyelvekről?

5 féle szeretetnyelv létezik. A legtöbb ember számára ezekből több is egyformán fontos. Kevesebben vannak azok, akiknél ezek közül csak 1-1 szeretetnyelv a domináns.

Melyek ezek?

1. elismerő szavak, dicséret (Amikor a másiktól érkező pozitív szavak, bókok többet jelentenek a cselekedeteknél.)

2. szívességek (Amikor segítesz a párodnak a főzésben, mosogatásban, bevásárlásban. Vigyázol a gyerek(ek)re, hogy végre legyen egy kis ideje saját magára, pl. hogy elmehessen kicsit mozogni, barátokkal beszélgetni, kikapcsolódni, relaxálni egy masszázs során vagy csak egy kicsit többet aludni, pihenni, hogy érezhesse azt, hogy él és nem csak robotol.)

3. ajándékozás (Apró ajándékok, meglepetések, amelyeknek nem az anyagi értéke a fontos, hanem az, hogy ismered-e a másikat annyira, hogy tudd, minek örülne igazán.)

4. minőségi idő (Egy jó beszélgetés, közös program, amikor csak a másikra figyelsz - nem a tévét vagy a telefonodat bámulod/nyomkodod.)

5. testi érintés (Ölelés, apró érintések, pl. amikor elmentek egymás mellett a lakásban, arc, kéz megsimogatása, stb.)


Ha sikerült feldolgoznod ezeket az infókat, akkor most gondolkodj el azon, hogy Neked melyik a domináns szeretetnyelved, ill. hogy szerinted a párodé melyik lehet. Ha nem vagy benne biztos, akkor érdemes erről kicsit beszélgetnetek, mert nagyon sok apró kellemetlenségtől, esetleges sértődésektől, veszekedésektől megkímélhetitek Magatokat, ha tudjátok egymásról, hogy a másik milyen formában örül a leginkább a szeretet kifejezésének.

Ahogy a fentiekben is olvashattad, közel sem biztos, hogy a párod esetében erre egy tárgyi ajándék a legmegfelelőbb eszköz.


Ami miatt elterveztem, hogy mindenképpen megírom erre a napra ezt a bejegyzést az az, hogy szerettem volna megosztani a gondolataimat erről az "ünnepről", hogy én magam vállalkozóként sem akarok beállni mindazok közé, akik ennek a napnak a "felfújásából" is extra hasznot remélnek. Nőként sem érzem azt, hogy szükség van erre a felhajtásra. Valamint szeretném, ha minél többen elgondolkoznátok azon, hogy vajon sikerül-e minden nap a párotok felé a megfelelő formában kifejezni azt, hogy mennyire szeretitek.

Úgy gondolom, hogy egy jól működő, harmonikus párkapcsolatban hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy odafigyelsz a másikra és az ő szeretetnyelvének megfelelően mutatod ki - akár sok év együttlét után is-, hogy mennyire fontos számodra. Ha lehet, a világon mindennél fontosabb.


Ha szeretnéd megosztani a vélemenyedet ezzel a témával kapcsolatban, akkor szólj hozzá bátran az erről szóló poszthoz a Silence Massage Facebook oldalán!