A víz világnapja masszőrszemmel

2021.03.22

A Te testednek és az enyémnek is a nagy része vízből áll. Ahhoz hogy megfelelően tudjunk működni, elegendő mennyiségű, tiszta ivóvízet kell innunk! 

Amikor egy Vendég először jön hozzám masszázsra, az állapotfelmérés során az első kérdéseim egyike szokott lenni, hogy hogy áll a vízivással, mennyit iszik naponta, mennyire figyel a vízivásra. Sokan szemlesütve, de őszintén bevallják, hogy hát napi max. fél-1 litert isznak meg. A legextrémebb válasz a napi EGY POHÁR víz volt! 

Mások rávágják a kérdésre gyorsan, hogy sokat isznak. Ezt természetesen nem szoktam ennyiben hagyni és tovább kérdezek, mennyi az a sok, mert ez elég szubjektív ugye, kinek mi a sok. Többnyire kiderül, hogy mindössze napi 1-1,5 literről beszélünk, ami sajnos nem elegendő a szervezetünk egészséges működésének a fenntartásához, kivéve akkor, ha valaki mindössze 30-40 kilós!!!

A harmadik csoport, akik ténylegesen és tudatosan is odafigyelnek erre is a mindennapjaik során, ők naponta 2,5-4 liter vizet is megisznak (testsúlytól, munkavégzéstől, testmozgástól függően). Őket mindig megdícsérem és bíztatom is őket, hogy nagyon jól csinálják, csak így tovább! Nekik jár a virtuális buksisimi! 

Szóval akkor most mi is a teendő?

Igyál meg naponta minimum 2,5-4 liter vizet (10 testsúlykilogrammonként minimum 3-4 dl-t)! Ha edzel vagy megerőltető fizikai munkát végzel, netalán lázas vagy, vagy nyáron a kánikula miatt izzadsz, pótold az elvesztett extra folyadékmennyiséget is, azaz fejeld meg ezt a mennyiséget még minimum napi fél literrel! 

Szeretnél fogyni, de nem érted, hogy miért nem mozdulnak meg a kilók, pedig odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel? Pörgesd fel az anyagcserédet, igyál sokkal több vizet, mint szoktál, hogy a salakanyagok könnyebben kimosódhassanak a szervezetedből!

Szoktál kávézni? Ha igen, minden csésze kávéhoz igyál meg pluszban 1-2 dl vizet, hogy kompenzáld a koffein vízhajtó hatását! 

Fáj a fejed? Mikor ittál vizet utoljára? 

Mielőtt fájdalomcsillapítóhoz nyúlnál, igyál meg előtte 3-5 dl vizet, szellőztess egy nagyot, közben mozgasd át a nyakadat, vállaidat, esetleg ezek mellett kérd meg valamelyik családtagodat/párodat, hogy egy kicsit nyomkodja át a vállövedet, nyakadat, valamint a lapockák és a gerinc vonala közötti izmokat óvatosan! Az esetek nagy-nagy többségében kiderülhet, hogy nincs szükség kemikáliás bogyók bekapkodására, ha a fenti fortélyokat beveted! 

Ha az otthoni átnyomkodás jól esett és azt érezted, hogy egész nap el tudnád viselni vagy benyilalt itt-ott egy-egy pont masszírozása közben a fájdalom, akkor békeidőben érdemes masszőrhöz fordulni, hogy szakszerűen át legyen masszírozva a kötőszöveted és az izmaid, ezáltal is hozzájárulva a szervezeted öngyógyító képességének a feltuningolásához! 

Sokan jelezték már nekem, hogy azért nem isznak több vizet, mert 1. nem érzik, hogy szomjasak, 2. ha többet isznak, akkor állandóan a mosdóba kell járniuk. 

Sajnos az 1. eset azért lehet, mert már sikeresen leszoktatták magukat a vízivásról és a szervezetük már nem mindig jelez, ill. nem jól jelez, amikor dehidratálttá válik. Gyakran előfordul, hogy tévesen éhségérzete van ilyenkor az embernek, pedig igazából elsősorban a szomjat kellene oltani. De van egy jó hírem: ugyanúgy, ahogy képes vagy Magadat leszoktatni a vízivásról, ugyanúgy képes vagy visszaszoktatni is rá! A fokozatosság a lényeg, apró kicsi lépésekkel a cél érdekében. Pl. célkitűzés: egy hétig napi fél pohárral (1-1,5 dl) több vizet inni. Következő héten már napi plusz egy pohár a cél és így tovább! 

Van, aki ehhez applikációt használ, ami emlékezteti óránként, megint mások odakészítenek maguk mellé egy 1,5-2 literes vizet és azt tűzik ki célként, hogy a munkaidő végére annak el kell fogynia, stb. Egyéni, hogy kinek mi válik be. A lényeg, hogy kezdd el és csináld! Magadért! Az egészségedért! 

Itt kapcsolódik be a 2. pontja a kifogásoknak. Arra a kérdésemre, hogy szabályozza-e a munkahelyed, hogy mikor állhatsz fel a számítógép elől, elő van-e írva, hogy mikor tarthatsz szünetet? Az esetek nagy részében azt a választ kapom, hogy nem, bármikor felállhatok, bármikor tarthatok szünetet. Ha így van, akkor először is légy hálás ezért, másodszor pedig használd ki ezt! Tehát ebben az esetben miért is látod problémának, hogy sűrűn kell mosdóba járnod, ha több vizet iszol? Ahogyan az egyik, általam igen nagyra becsült pszichológus mondaná: "És akkor mi van?!" (dr. Almási Kitti) 

Javaslom, alakítsd ki szokásként, hogy óránként pár perces szüneteket tartasz. Ilyenkor fel tudsz kelni a helyedről, egyúttal el tudsz sétálni egy pohár vízért, sétálgatva meg is ihatod, ha elfogyott, át is mozgathatod Magadat és el is szaladhatsz a mosdóba. 

Itt jön a 2. jó hírem: ez a sűrűbb mosdóhasználat csak a több vízivásra való visszaszokás elején jellemző. Néhány hét után, ha a szervezetedet úgymond újra megtanítod arra, hogy "igen, nyugi, van most már több víz, hasznosítsd nyugodtan hatékonyabban", hozzá fog szokni és enyhül majd ez a gyakoriság. Cserébe viszont javulhat a koncentráló képességed, szebb lehet a bőröd tónusa, ritkábban fájhat majd a fejed és mivel ezáltal több kenőanyagot biztosítasz az izomrostjaid és a kötőszöveted számára is, így kisebb eséllyel fognak durván le/összetapadni és fájdalmat okozni. Ez utóbbi eredményhez persze azért ennél több minden kell, de EZ AZ EGYIK KULCSELEM! 

A szervezeted előbb-utóbb megszokja és jelezni fog, hogy "hahó, szomjas vagy, igyál már"!!!

Motivációként: van több Vendégem, akik már sikeresen túl vannak az újraszoktatáson! Ezúton is megerősíteném, hogy nagyon BÜSZKE vagyok Rájuk! 

Én most megiszok egy nagy pohár vizet. Koccintasz velem virtuálisan? Ha igen, és lehúztad a pohár vizet a poszt elolvasása után, tegyél egy pohár ikont kommentbe a Facebook bejegyzésem alá! Egészségünkre! :)